Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

Μια μέρα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


http://www.uoi.gr/gr/
Σήμερα η πέμπτη και η έκτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου Σταυρακίου - Ιωαννίνων, πήγαμε μια εκπαιδευτική εκδρομή στο υπέροχο Πανεπιστήμιο της πόλης μας.

Ο πρώτος μας προορισμός ήταν η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου. Εκεί μπορεί κάποιος να βρει εγκυκλοπαίδειες, βιβλία σχετικά με επιστήμες ή ό,τι άλλο χρειάζεται ένας φοιτητής για τις σπουδές του. Υπάρχει βέβαια κι ένα μικρό παιδικό τμήμα για τα παιδιά των υπαλλήλων της βιβλιοθήκης.

Σε αυτή τη βιβλιοθήκη βρίσκονται πολλές χιλιάδες βιβλία και πολλά από αυτά είναι δωρεές από μορφωμένους ανθρώπους ή από άτομα που είχαν αρκετά βιβλία και τα δώρισαν μιας και ήταν χρήσιμα στη βιβλιοθήκη.
 
http://www.lib.uoi.gr/
Αργότερα περάσαμε από το μικρό κυλικείο του Πανεπιστημίου, όπου κάναμε μια στάση για να κολατσήσουμε κάτι.Μετά πήγαμε και στο Εργαστήριο Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος στο οποίο κάναμε μια σοβαρή συζήτηση με τον καθηγητή και διευθυντή του εργαστηρίου κ. Απόστολο Κατσίκη και τη βοηθό του κα Βάσω Πάνου για την ανακύκλωση (χαρτιού, αλουμινίου, πλαστικού...) μα και για το πώς μπορεί ένας άνθρωπος να "καταστρέψει" ακόμα και την άλλη άκρη της γης. Μας πληροφόρησαν για το ποσοστό χιλιάδων προϊόντων που καταναλώνονται ανά λεπτό και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς στην προστασία του πλανήτη. Τέλος μας ανέθεσαν να γράψουμε ένα μικρό κείμενο και να ζωγραφίσουμε κάτι που να αφορά την ανακύκλωση ενώ μας ενθάρρυναν να συνεχίσουμε την προσπάθεια για ανακύκλωση που ήδη ξεκινήσαμε φέτος στο σχολείο μας.Στη συνέχεια πήγαμε στο εστιατόριο του πανεπιστημίου στο οποίο όμως δεν φάγαμε γιατί το μενού δεν ήταν της αρεσκείας μας (γίγαντες ή αρακάς με σαλάτα και φρούτο...). Όμως εκεί είδαμε ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα “κομποστοποίησης” των απορριμάτων του εστιατορίου τα οποία μετατρέπονται, με μια διαδικασία που μας εξήγησε αναλυτικά ο υπεύθυνος, σε λίπασμα που χρησιμοποιείται για τη λίπανση των λουλουδιών και των δέντρων της πανεπιστημιούπολης! Η ανακύκλωση, λοιπόν, στην πράξη!!!
 
Όταν τελειώσαμε, είδαμε αρκετούς φοιτητές και φοιτήτριες οι οποίοι έγραφαν εξετάσεις σε κάποιο μάθημα στην διαφορετική απο τις δικές μας τάξη τους και αφού τους ευχηθήκαμε “καλή επιτυχία” συνεχίσαμε την εξερεύνησή μας στα κτίρια του παιδαγωγικού τμήματος.


Αφού περιτριγυρίσαμε και ξεναγηθήκαμε σχεδόν σε όλη την Πανεπιστημιούπολη ξεκουραστήκαμε σε μια καφετέρια και επισκεφτήκαμε το αρκετά μεγάλο πρότυπο νηπιαγωγείο που υπάρχει στο πανεπιστήμιο.

Αμέσως μετά αποχωρήσαμε από το Πανεπιστήμιο και γυρίσαμε εκεί από όπου αρχίσαμε το πρωί την εξαιρετική αυτή εκδρομή μας, δηλαδή στο σχολείο μας.

Είμαι σίγουρη πως σχεδόν οι περισσότεροι από εμάς θέλουν να φοιτήσουν κάποτε σε εκείνο το μέρος... Άλλωστε δεσμευτήκαμε και δώσαμε ραντεβού να βρεθούμε όλοι εκεί, ύστερα από εφτά χρόνια, ως φοιτητές σε κάποιο από τα πολλά τμήματα του πανεπιστημίου!
[Μαρία & Ευαγγελία Π.]